Trebaju li djeca uzimati dodatne vitamine i minerale?

Objavljeno:

Vitamini su tvari koje tijelo ne može sintetizirati samo od sebe, a neophodni su za zdrave tjelesne funkcije. Kada i koje prirodne nutrijente dati djetetu?

Piše: Sanja Makaj, mag.ing.preh.teh.

Vitamini i minerali su neophodni za zdravlje i razvoj djece. Roditelji smatraju kako djeca ne jedu dovoljno i da im svakako trebaju neki vitamini. Budući da tijelo nije u mogućnosti samo stvoriti minerale i vitamine moramo ih neprekidno unositi kako bismo održali kvalitetan život.

Kolike su potrebne dnevne količine, kako ih odrediti? Kako odabrati odgovarajući pripravak?

 

 

 

Faktori o kojima ovisi potrebe kod djece su:

  • Dob
  • Brzina rasta
  • Fizička aktivnost
  • Veličina tijela
  • Stanje bolesti, izloženost stresu

 

U prvim mjesecima života, unos je limitiran zbog nedovoljno razvijenog probavnog sustava. Ljudski organizam sadrži konstantne količine minerala i vitamina, gdje su neki unutar vrlo uskih granica, a prehrana je vrlo različita, nekad premalo jedemo, a nekad previše.

 

Faktori o kojima ovisi količina u tijelu:

  • O unosu hrane, vode i lijekova
  • O mehanizmu apsorpcije
  • O mehanizmu izlučivanja
  • O potrebama organizma (doba djetinjstva je doba rasta i razvoja organizma u kojem su potrebe tijela značajno povećane)

 

Sam vitamin nema nikakvu ulogu, znači ne djeluje. Njegova je uloga katalitička, pa zahtijeva supstrat na koji će djelovati, ugljikohidrate, bjelančevine, masti i njihove metabolite.

Svaki vitamin ima različitu biokemijsku funkciju i sudjeluje u brojnim biokemijskim reakcijama, a nedostatak pojedinog vitamina općenito uzrokuje specifično oboljenje.

Svi se vitamini moraju dobiti hranom, dok se vitamin D i K sintentiziraju u našem tijelu. Poznato je 13 vitamina, koji se općenito dijele u dvije skupine, na vitamine topljive u vodi ( vitamin C, te vitamini B kompleksa, tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), folnu kiselinu (B9), kobalamin (B12) i biotin), i na vitamine topljive u mastima ( vitamin A, D, E i K).

Znači, kako je već spomenuto, vitamini su tvari koje tijelo ne može sintetizirati  samo od sebe, a neophodni su za zdrave tjelesne funkcije. Kako u djetinjstvu, tako je i kasnije potreban uravnotežen unos svih vitamina u prehrani.

Vitaminski sok za djecu i odrasle sadrži prirodni vitamin C iz acerole za zdrav, jak imunološki sustav i normalno funkcioniranje kolagena za zdrave kosti, hrskavicu, kožu i zube. Sadrži i vitamine B, B1, B2, B6, B12, folnu kiselinu, biotin, niacin i pantotensku kiselinu, koja doprinosi na normalnoj sintezi vitamina D i nekih neurotransmitera. Koncentrat soka naranče, mango pire, dodani su za dobar i ukusan napitak.

Sadrži:

Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, normalnom stvaranju kolagena, za normalnu funkciju hrskavice, kostiju, kože zubi, i desni.

Pantotenska kiselina doprinosi normalnoj sintezi i metabolizmu steroidnih hormona, vitamina D i nekih neurotransmitera, te normalnim mentalnim performansama.

Vitamine B6, B12, niacin i  biotin, koji doprinose normalnoj psihološkoj funkciji, normalnoj funkciji živčanog sustava i normalnom metabolizmu stvaranja energije.

Pogledajte naš proizvod Vitaminski napitak za djecu i odrasle, koji sadrži sve navedene vitamine i minerale.

Pogledaj