Što stres čini organizmu te kako smanjiti njegov utjecaj na zdravlje?

Objavljeno:

Povremeni stres sastavni je dio života, no stalna izloženost njemu ostavlja velike posljedice na organizam te povećava rizik od nastanka brojnih kroničnih bolesti.

Stres je termin koji označava različite vrste životnog iskustva, ali i tjelesne reakcije na njih. Vrlo je važno vodi li reakcija na stres prema boljoj prilagodbi organizma ili u pogrešnu prilagodbu (maladaptaciju), a tako i u bolest. U oba slučaja dolazi do promjena u mozgu, tjelesnim funkcijama, raspoloženju i ponašanju.

Naše tijelo stres doživljava kao upozorenje na moguću prijetnju ili opasnost, pa ono u njemu izaziva reakciju "bori se ili bježi", tijekom koje dolazi do izlučivanja hormona adrenalina i kortizola, ubrzanja rada srca, usporavanja probave…

Nakon sto potencijalno opasna situacija završi, sve se funkcije vraćaju u normalu, no kad je riječ o konstantnom stresu, obrambeni mehanizmi su stalno "uključeni", tako da se vremenom iscrpljuju i dovode do mnogih štetnih promjena u ljudskom tijelu

 

Srce

Kad smo često pod stresom, lučenje stresnih hormona adrenalina i noradrenalina opterećuje srce. S vremenom mogu nastati nepravilnosti u njegovom radu (srčane aritmije), bolovi u predjelu srca u miru i naporu, te čak i srčani infarkt. 

Osim toga, stres izaziva privremeno zgušnjavanje krvi, što, logično,  povećava vjerojatnost stvaranja ugruška i začepljenja žila. Također je poznato kako kronični stres može dovesti do povećanog lučenja citokina - proteina koji regulira imunološki odgovor i izaziva upalnu reakciju koja dovodi do oštećenja žila te tako povećava rizik za nastanak bolesti srca.

 

Mozak

Dugotrajni stres vodi prema većem riziku razvoja depresije već u roku od mjesec dana. Stalna proizvodnja hormona stresa izaziva hiperaktivnost, djeluje na hipotalamus, hipofizu i nadbubrežnu žlijezdu, te narušava normalnu razinu serotonina, hormona koji je nužan za osjećaj smirenosti i dobro raspoloženje. Osim toga,  stres može biti uzrok cijelog niza psihičkih poremećaja, poput  nesanice i anksioznosti.

 

Reproduktivni sustav

Stresna stanja mogu biti i uzrok gubitka spolne želje ili nesposobnosti postizanja seksualnog zadovoljstva kod žena ili uzrokovati privremenu impotenciju kod muškaraca. Isto tako, često mogu pogoršati simptome PMS-a, povećati učestalost vaginalnih infekcija, ali i direktno utjecati na plodnost. 

 

Imunitet

Brojne studije su pokazale da osobe izložene dugotrajnom stresu imaju mali broj bijelih krvnih stanica, zbog čega su podložnije obolijevanju od prehlada i gripe te raznim infekcijama. Također, stres dodatno pogoršava simptome bolesti.

 

Koža

Koža pod stresom naglo gubi vlažnost, a time i elasticitet, postaje siva, umorna. Zbog suhoće ona propušta puno veći broj bakterija koje onda mogu izazvati prištiće i akne, što može voditi prema razvoju mnogih oboljenja kože, poput psorijaze i sklonosti alergijama.

 

Kako smanjiti utjecaj stresa?

Najbrži i najlakši način da promijenite stresno stanje je da učinite nešto sa svojim tijelom –prošetajte, odmaknite se od stresne situacije, popijte čašu vode… Zapravo, napravite bilo što samo da se fizički, a tako i psihički, udaljite od problematičnog stanja.

Važno je naglasiti kako je osjetljivost na stres posljedica manjka serotonina u organizmu, a njegovo se izlučivanje povećava tijekom izlaganja djelovanju sunčevih zraka.

No, izlučivanje se može potaknuti i unosom odgovarajućih nutrijenata. Jedan od njih je triptofan - komponenta proteina prisutnih u mahunarkama, mesu i svježem siru, koju mozak koristi za proizvodnju serotonina.  Odličan izbor proteina su i masna riba kao tuna, sardine i losos jer sadrže i esencijalne omega-3 masne kiseline koje su ključne za zdravlje mozga i živčanog sustava, a vjeruje se i da sprečavaju naglo izlučivanje hormona stresa.

Skupina B vitamina ima središnju ulogu na stanje naših živaca, osobito vitamini B1, B6 i B12. Djelovanje vitamina B skupine je mnogostruko - smiruju, ublažavaju bol, smanjuju opasnost od infarkta, djeluju protiv stresa, štite živčane stanice. Tako, primjerice, Rodiola kapsule, koje sadrže navedene vitamine, doprinose normalnom funkcioniranju živčanog sustava, kao i Lecitin - Ginseng - Vital kapsule, koje smanjenju umor i iscrpljenost.

Važan je i magnezij, mineral kojim obiluju integralne žitarice i  suho voće, a koji omogućava serotoninu da što bolje obavlja svoj antistresni učinak. Jačanjem membrana stanica, koje ovijaju površinu krvnih žila, magnezij može usporiti prolazak hormona stresa u krvne žile i njihovo sužavanje. Osim toga, ublažava prijenos „stresnih“ živčanih impulsa čime smiruje živčani sustav i opušta mišiće, snižava krvni tlak, osigurava pravilan srčani ritam i dobar san.

Većina nas posebice u vrijeme stresa posegnuti za nečim „slatkim“ kako bi si popravila raspoloženje. No, namirnice poput slatkiša i slatkih napitaka pružaju samo kratkotrajno olakšanje jer izazivaju nagle uspone i padove šećera u krvi, što organizam podvrgava šokovima te se ubrzo javlja ponovni osjećaj gladi. Upravo zbog toga preporučujemo unos namirnica bogatih kvalitetnim ugljikohidratima poput cjelovitih žitarica, voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki, koje sporiju dižu razinu šećera u krvi te osiguravaju energiju i serotonin na duže vrijeme.