Smanjite umor uz pomoć ovih 9 namirnica

Objavljeno:

Prehrana siromašna vitaminima, nekretanje i stres, dovodi do toga da se mnogi ljudi osjećaju iscrpljeno, malaksalo i bezvoljno. Na koji način promijeniti loše navike?

Umor je zaštitni mehanizam protiv pretjerane  živčane aktivnosti, a istovremeno i znak da nešto treba mijenjati u svakodnevnim navikama. 

Kod kroničnog umora potrebno je korigirati prehranu kako bismo što prije detoksirali organizam. Za početak je dobro povećati unos vode, izostaviti zaslađene gazirane napitke, smanjiti unos kofeina, izbaciti alkohol...

Neadekvatna prehrana može utjecati na smanjenje razine energije, a samim time izazvati osjećaj umora.

Većina umornih ljudi, kad moraju ostati budni i raditi, automatski posežu za hranom bogatom šećerom -  čokoladama, kolačima, bijelim pecivom i zašećerenim sokovima, kako bi u mozak dopremili dovoljno glukoze.

Istina je kako slatkiši u vrlo brzom vremenskom intervalu dobro utječu na koncentraciju i  poboljšavaju uspjeh zbog naglog skoka glukoze u krvi. No kao što brzo raste, šećer brzo i pada, a s njim i pažnja i koncentracija. Kad se jednostavni ugljikohidrati razgrade, osjećat ćete se umornije i bezvoljnije nego prije nego što ste ih pojeli, te ćete vrlo vjerojatno posegnuti za novim slatkišem koji neće imati dovoljno jak efekt, poput onog prvog. I tako dolovno ulazite u začarani krug slatkiša.

Također, preskakanje doručka je loša navika koja dovodi do niza pogrešaka poslije tijekom dana – organizam dolazi u stanje hipoglikemije (smanjene razina šećera u krvi), opada moć koncentracije, dolazi do smetenosti i anksioznosti.

Da bi se unijele hranljivi nutrijenti koji povećavaju tjelesnu ili psihičku energiju, treba jesti namirnice bogate ugljikohidratima, biljnim vlaknima, vitaminima B, C, magnezijem i kalijem...

 

1.    Jaja 

Jaja su odličan izvor energije, jer sadrže veliku količinu proteina koji su važni za održavanje sitosti i za održavanje nivoa energije. Proteini iz jaja održavaju nivo šećera u krvi normalnim, a također daje aminokiselinu Leucin koja je važan faktor u sintezi mišića. Osim toga, vitamin B pomaže u stvaranju energije.

 

2.    Riba

Nutritivno vrijedne ribe poput lososa su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje su neophodne za sve moždane aktivnosti. Omega-3 djeluje i protuupalno pa tako podiže i imunitet. Dovoljno je da unesete 100-120 g ribe, dva do tri puta tjedno i rezultate ćete uočiti vrlo brzo.

 

3.    Zob

Obična zobena kaša sastoji se od cjelovitih žitarica koje se polagano probavljaju te tako osiguravaju višesatni izvor energije nužne za funkcioniranje organizma. Osim toga, sadrže B vitamine, vlakna, kalij, cink i vitamin E, a poznato je kako kompleks vitamina B pospješuje pamćenje, dok vitamin E sprječava kognitivni umor.

 

4.    Orasi

Od svih orašastih plodova koji daju mozgu potrebnu energiju za funkcioniranje jer sadrže velike količine bjelančevina, omega-3 i omega-6 masnih kiselina, orasi su najbolji. Jedna porcija (jedna šaka) pruža oko 91 posto dnevne potrebe omega-3 esencijalnih masnih kiselina, a ta je činjenica vrlo bitna jer tijelo ne može samo proizvesti ove izrazito važne masne kiseline.

 

5.    Jogurt

Jogurt sadrži aminokiselinu tirozin  i zdrabe probiotike koji imaju pozitivan učinak na pravilan rad organizma.. Ako uz jogurt pojedete malo kruha od cjelovitih žitarica, ili u njega umiješate neki proizvod od cjelovitih žitarica, dobit ćete obrok koji će vas dulje držati sitim, a ujedno je bogat aminokiselinama i vitaminima B skupine, posebno folnom kiselinom koja efektivno pomaže protiv kroničnog umora. 

 

6.    Čokolada

Za bolje pamćenje i "razbuđivanje", preporučuje se konzumacija tamne, gorke čokolade s velikim udjelom kakaa. Ipak, važno je naglasiti kako preporuka uključije nekoliko  kockica dnevno, desetak grama.

Naime, tamna čokolada sadrži veliku količinu flavonoida koji pospješuje neurološku funkciju te povećava protok krvi u mozgu. Kakao čokoladi daje nutritivnu vrijednost i čini je hranom za jačanje mozga, te tako ostavlja organizam budnim.

 

7.    Zeleno povrće

Kako biste svoj mozak opskrbili s dovoljnom količinom folne kiseline, nužno je konzumirati mješavinu tamnog zelenog povrća, a ne samo jednu ili dvije vrste. Ključ je u raznolikosti jer nedostatak bilo kojeg minerala može stvoriti probleme u funkcioniranju mozga. Zato ne birajte, nego redovito u prehranu uključite špinat, šparoge, brokulu, kelj…

 

8.    Krumpir

Ako želite da vaš organizam radi punom snagom, nužni su ugljikohidrati, a dobar izvor je krumpir. Naravno, ne u obliku čipsa. Njegova kora bogata je antioksidansima i vitaminima,no morate biti sigurni otkuda plod potječe. Također, kora potiče oslobađanje endorfina, važnog neurotransmitera.

 

9.    Bobičasto voće

Bobice su prepune vitamina C i ostalih antioksidansa pa poboljšavaju koncentraciju. Sjemenke bobičastog voća sadrže i omega-3 masne kiseline koje pomažu radu mozga. Ako bobice imaju intenzivniju boju, znači da su bogatije nutrijentima.

 

Koliko god svi odmah posezali za kavom kada su umorni, ona zapravo nije dobra za umor, jer koliko god brzo će vratiti energiju, toliko će brzo i spustiti osobu na istu razinu. Bolje rješenje za vrijeme umora je piti što više vode kako organizam ne bi dehidrirao, a umjesto vode možete piti i mineralnu vodu, voćne sokove ili zeleni čaj. Samo je bitno da u tijelo unosite što više vode.

Danas je naša prehrana sve bogatija masnoćama i šećerima, unosimo preveliku količinu soli, a premalo prehrambenih vlakana, što našem organizmu ne može osigurati dovoljnu količinu vitamina i minerala. 

Osim što je hrana osiromašena važnim nutrijentima, mi je jošuništavamo neadekvatnom proizvodnjom, kuhanjem, konzerviranjem, a preporuka je voće i povrće jesti neobrađeno . To su samo neki od razloga zašto je prehranu potrebno nadopuniti nužnim nutrijentima poput Imunokompleks kapsula sa 8 vitamina i 3 minerala, te Acerola kapsula, dobivenih od biljke koja je sadrži 20 do 30 puta više vitamina C nego naranče.