Acerola: izvor prirodnog vitamina C

Objavljeno:

Acerola je jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina C, te pozitivno utječe na cijeli niz funkcija. Sačuvali smo ono najbolje iz tog ploda.

Piše: Dunja Molnar, mag.nutr.

Acerola (Malpighia emarginata DC.) je biljka koja dolazi iz Srednje i Južne Amerike. Plod acerole je izuzetan izvor mironutrijenata i antoioksidansa, a visok sadržaj vitamina C, čini ga jednim od najboljih prirodnih izvora vitamina C. 

  • pomaže funkciju imunološkog sustava
  • neophodan u sintezi kolagena
  • prirodan antihistaminik
  • pomaže apsorpciju željeza

Acerola sadrži i druge bioaktivne komponenete poput karotenoida, γ-amino maslačne kiseline i polifenola, te smo sve to na najbolji način očuvali u kapsulama, koje se primjenjuju kao dodatak prehrani.

Vitamin C ili askorbinska kiselina je najispitivaniji vitamin topljiv u vodi. Po kemijskoj je građi ketolakton, a u organizmu oksidira do dehidroaskorbinske kiseline. Upravo je njegov dehidro-oblik odgovoran za veliki oksidacijsko-redukcijski potencijal, (najjači među vitamina topljivim u vodi), te za stanično disanje, a tako i za kvalitetan život.

Vitamin C sudjeluje kao koenzim u mnogim reakcijama te pomaže funkciju imunološkog sustava potičući aktivnost bijelih krvnih zrnaca i povećavajući razinu interferona, odgovor antitijela i lučenje hormona timusa. Neophodan je u sintezi kolagena, prirodan je antihistaminik te na taj način može pomoći u ublažavanju simptoma alergija. Skraćuje vrijeme trajanja prehlade i gripe te pospješuje brže zacjeljivanje rana. Vitamin C pomaže apsorpciju željeza, a samim time i formiranje crvenih krvnih stanica. Vitamin C može djelovati na smanjenje oksidacije LDL (''lošeg'') kolesterola, procesa koji je preteča kardiovaskularnih oboljenja.

Dnevno preporučena doza vitamina C iznosi 75 mg/dan za žene i 90 mg/dan za muškarce. Pušačima je potrebno dodatnih 35 mg/dan zbog pojačanog oksidativnog stresa i drugih metaboličkih razlika. Dopuštena gornja granica unosa za vitamin C je max. 2 g ili 2000 mg dnevno.

Kupi

Literatura:
1. Boushehri, S. N., Yusof, R. M., Taib, M., Mirzaei, K., Yazdekhasti, N., Akbarzadeh, S. (2012) Effect of vitamin supplementation on serum oxidized low-density lipoprotein levels in male subjects with cardiovascular disease risk factors. Iran J. Basic. Med. Sci. 15, 958-64.
2. Ullah, M. F., Bhat, S. H., Hussain, E., Abu-Duhier, F., Ahmad, A., Hadi, S. M. (2012) Ascorbic acid in cancer chemoprevention: translational perspectives and efficacy. Curr Drug Targets.13, 1757-71.
3. Uchida, E., Kondo, Y., Amano, A., Aizaw, S., Hanamura, T., Aoki, H., Nagamine, K., Koizumi, T. , Maruyama, N., Ishigami, A. (2011) Absorption and Excretion of Ascorbic Acid Alone and in Acerola (Malpighia emarginata) Juice: Comparison in Healthy  Japanese Subjects. Biol. Pharm. Bull. 34(11) 1744-1747.
4. United States Department of Agriculture - National Nutrient Database for Standard Reference  Release 28. <http://www.usda.gov > pristupljeno 11. Studenog 2015.
5. United States Department of Agriculture - USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods (2013, revised in May 2014) < http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles/Place/80400525/Data/Flav/Flav_R03-1.pdf >  Pristupljeno 11. Studenog 2015.
6. Linus Pauling Institute – Micronutrient information Center http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C Pristupljeno 11. Studenog 2015.