6 ključnih nutrijenata za rješavanje problema s kožom

Objavljeno:

Problema s aknama ima gotovo polovica svih žena u dobi od 21 do 30 godine, četvrtina žena u dobi od 31 do 40, te 12 posto žena u dobi od 41 do 50 godina.

A oni nastaju na jednak način -  pore, koje sadrže žlijezde lojnice, zatvore se i zablokiraju te u njima ostaje prljavština i bakterije.

Na početku  želimo razjasniti temeljne pojmove. Prištić se koristi češće kada se ne radi o velikim upalama, a akna kad se govori o težim stanjima problematične kože. No, razlike u značenju ovih riječi nema.

Važno je naglasiti kako ih ne uzrokuje loša higijena, ali ona nedvojbeno povećava upalne procese. Osim toga,  dokazano je kako mogu biti uzrokovane lošim prehrambenim navikama poput konzumiranja umjetnih sladila, masnoća, šećera…

Nova istraživanja pokazuju da bi povećan unos određenih nutrijenata mogao pomoći u borbi protiv nepravilnosti na koži. 

 

Omega – 3 masne kiseline

Povećan unos namirnica koje su bogate omega-3 kiselinama pomaže u zacjeljivanju kože nakon pojave akni. Zahvaljujući protuupalnom učinku, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama poput ribe, plodova mora, orašastih plodova i lanenih sjemenki, važan je saveznik u rješavanju takvih problema.

Omega 3 masne kiseline tijelo ne može samo proizvesti već ih mora dobiti iz hrane, a dokazano je kako pomažu pri postizanju lijepog tena. 

 

Vitamin A

Vitamin A, koji inače proizvode biljke, poznatiji kao beta karoten, može se naći u žutom i narančastom voću i povrću poput mrkve i dinje, kao i u zelenom povrću kao što je kupus, kelj i špinat. Međutim, ne treba pretjerivati s unošenjem ovog vitamina jer može izazvati suprotne neželjene i toksične posljedice.

 

Cink

Cink se u organizmu nalazi u veoma malim količinama, samo 2-3 g. Zbog nezdrave prehrane i  stresa, nedostatak cinka u organizmu postaje sve veći problem.

Bogati izvori cinka su prije svega orašasti plodovi, pivski kvasac te integralne žitarice, a najviše zob. Pomaže u oslobađanju vitamina A u tijelu, a njegov nedostatak izaziva povećavanje lojnih žlijezda. 

Nutricionisti redovito predlažu dodatke prehrane s cinkom, koji predstavlja važnu ulogu u hormonskim procesima u organizmu. Dnevna dodatna količina od 30-50 mg može pomoći pri smanjivanju upale i obnavljanju oštećene kože.

 

B kompleks

U skupinu B kompleksa ubrajamo vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), biotin, folnu kiselinu te vitamin B12 (cijanokobalamin).

Vitamin B2 štiti kožu od pucanja, vitamin B3 pomaže kod suhe i upaljene kože, vitamin B5 vlaži kožu i pomaže u borbi protiv problematične kože, dok biotin sprječava perutanje kože.

Dokazano je kako stres pogoršava probleme sa aknama, a vitamin B2 je u velikom broju slučajeva jako efikasan kada je riječ o umirivanju i otklanjanju neželjenog stresa. Prirodni izvori koji obiluju ovim vitaminom su primjerice mlijeko, riba, jaja, meso i lisnato zeleno povrće.

B vitamini nisu toksični čak i ako se uzimaju u većim količinama od dnevno preporučenih. Stoga bez straha možete posegnuti za dodacima prehrani koje sadrže vitamine B kompleksa.

 

Vitamin E 

Vitamin E je odličan za prevenciju stvaranja ožiljaka od akni, a bogati izvori vitamina E su biljna ulja, bademi, kikiriki i jaja. Ubrzava liječenje oštećene kože te se bori protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala. 

Vitamin E pomaže koži u zadržavanju prirodne vlažnosti pa je vrlo dobar za osobe s izrazito suhom kožom. Usporava starenje kože, smanjuje umor, te djeluje kao kolagen - koža se pomlađuje i postaje zategnutija. 

 

Vitamin C 

Za zdravlje kože C vitamin je od iznimne važnosti jer  kao antioksidans ima važnu ulogu u sintezi kolagena. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da vitamin C može znatno ublažiti  i  smanjiti  fotooštećenja kože nastala djelovanjem UV zraka, a antioksidativno djelovanje  pomaže u očuvanju od slobodnih radikala.

Vitamin C je normalan  sastojak kože i nalazi se u dermisu i u epidermisu. Starenjem, te jakim izlaganjima UV zrakama i pušenjem smanjuje se  koncentracija  vitamina C, pogotovo u gornjem sloju kože.

Zbog toga ga je potrebno dobivati u obliku krema, fluida i seruma te tako nadoknaditi  njegov prirodan gubitak.

 

Pravilna njega

Osim nužnih vitamina koji su potrebni za općenito zdravlje organizma, koje se reflektira i na izgled kože, obavezna je i pravilna njega, na temelju biljnih i prirodnih sastojaka, poput Krauterhaus seta za čistu kožu.

Jedna od najčešćih greški, koje mogu uzrokovati nastanak prištića, svakako je korištenje preparata koji ne odgovaraju vašem tipu kože. Masnoj koži najviše odgovara tonik sa salicilnom kiselinom koja djeluje protuupalno i razgrađuje nečistoću u porama. Kako bi izbjegli masni sjaj koristite losione bez ulja, a barem jednom tjedno koži priuštite piling.

Ako imate masnu kožu sigurno ste ju pokušali isušiti da se manje masti. No postigli ste štetni kontraefekt. Kada se koža isuši ona pokušava nadomjestiti masnoću koju je izgubila te se ona na kraju još i više masti. Kako bi to spriječili koristite kreme koje hidratiziraju kožu, a ne maste ju.

Mješovitom tipu kože najbolje odgovara isti tonik za čišćenje kao i za masnu kožu, a suha područja treba nahraniti hidratantnim kremama bez alkohola. 

Također,  nedostatak sna uzrokuje stres koji može izazvati različite probleme s kožom kao što su ekcemi, akne i psorijaza. Tokom sna tijelo se oporavlja, a prekinete li to, poremetit ćete krvotok, pa koža neće dobivati dovoljno hranjivih čestica.

Isto tako, ne pretjerujte s preparatima za njegu jer se sastojci različitih krema mogu međusobno poništiti ili se doza udvostruči što isušuje kožu. Posebno treba paziti na salicilnu kiselinu i benzil peroksid, najbolje ih je koristiti u različito vrijeme zato što mogu oštetiti kožu.

Ne zaboravite na činjenicu da se pod stresom poremeti vaša hormonalna ravnoteža, a to može dovesti do jačeg lučenja masnoća, začepljenja pora i prištića.  Koža je naš najveći organ i onaj koji je najizloženiji vanjskim, ali i unutarnjim utjecajima. 

Organizam kojem nedostaju vitamini prije ili kasnije to daje do znanja, a često to ne znamo prepoznati. Zato je bitno izbaciti iz prehrane industrijski prerađenu hranu i jesti raznovrsno, no ako ipak time ipak ne dobivamo dovoljno nutrijenata potrebno ih je nadomjestiti suplementacijom, odnosno dodacima prehrani te promjeniti životne navike.