5 simptoma koji ukazuju na nedostatak nutrijenata

Objavljeno:

Neodgovarajuća prehrana i izloženost velikim psihofizičkim naporima dovodi do manjka određenih vitamina i minerala u organizmu, a to vodi do pada imuniteta te bolesti.

Budući da takvi nutrijenti djeluju na razini stanica, pomanjkanje jednog ili nekoliko njih može prouzročiti mnoge nepravilnosti u radu organizma. Stanica koja je "slabo hranjena" može zapravo imati enzim bez pravilnog (vitaminskog) koenzimskog dijela.

Enzim će u stanicama ipak djelovati još neko vrijeme pa one nastavljaju funkcionirati, ali sa smanjenom učinkovitošću zbog sve niže razine enzima tj. koenzima. Stoga stanica djeluje sve sporije i sporije, da bi na kraju odumrla.

Jedinstvene znakovi za raspoznavanje deficita pojedinih vrsta nutrijenata nije moguće strogo definirati, no utvrđena je povezanost pojedinih simptoma i određenih nedostataka.

 

Nedostatak osjeta okusa

Nedovoljan unos cinka može utjecati na osjet okusa. Osobe koje imaju nižu razine cinka u crvenim krvnim stanicama slabije osjećaju okus slanog. Ipak, nije u potpunosti jasna povezanost između cinka i okusa, no dokazano je kako je cink nužan za proizvodnju enzima u žlijezdama slinovnicama. 

Uz navedeno, ostali znakovi nedostatka cinka mogu uključivati česte infekcije, poput prehlade i gripe te sporo zacjeljivanje rana, jer cink ima veliku ulogu u procesu zacjeljivanja rana.

Meso, orašasti i morski plodovi najveći su izvor cinka, kojeg se može nadokaditi s Cink + Vitamin C kapsulama s vremenskim otpuštanjem, na taj način se sadržaj sporo otpušta tijekom čitavog dana te stoga u produženom razdoblju opskrbljuje tijelo s optimalnom količinom navedenih nutrijenata.

 

Infekcije i krvarenje

S obzirom na mnogobrojne funkcije koje ima u organizmu, deficit vitamina C može se odraziti na različite i mnoge načine.

Sklonost infekcijama, izražene vene, modrice, sklonost krvarenju su znakovi nedostatka vitamina C u organizmu. Nedovoljan unos vitamina C može dovesti do avitaminoze, dok izraziti nedostatak dovodi do težeg poremećaja - skorbuta. Ovaj vitamin je važan jer potiče  rad imunog sistema u borbi s virusnim infekcijama i bakterijama. Voće i povrće su bogati prirodni izvori vitamina C, a odličan način za efikasnu nadoknadu su Aktiv3 Vitamin C kapsule koje doprinose održavanju normalne funkcije imunološkog sustava.

 

Ranice u kutovima usana

Nepravilnosti na usnicama ukazuje na nedostatak željeza, cinka i vitamina B skupine, poput niacina (B3), riboflavina (B2) i B12. Pošto se takvi vitamini i minerali uglavnom nalaze u namirnicama životinjskog podrijetla, vegetarijanci su najčešće pogođeni. S obzirom da se navedeni simptomi vrlo lako uočavaju, nadomjestak ovog vitamina u slučaju deficita ne bi trebao biti problem.

Tada je nužno konzumirati više blitve, kikirikija, mahunarki, lososa, tune, jaja, školjki i rakova te piletine.

 

Crvene ili bijele pojave na koži 

Pojave na koži, slične aknama, najčešće se pojavljuju na licu i rukama, što znači da tijelu nedostaju esencijalne masne kiseline i vitamini A i D.

Tada je potrebno unositi što više zasićenih masnoća, a transmasnoće, poput margarina i biljne masnoće, potrebno je izbaciti i povećati unos zdravih masnoća. Losos i sardine, orasi i bademi, te sjemenke kao što su lan i konoplja, preporuke su za takve slučajeve. 

 

Peckanje i ukočenost u udovima

Ukočenost može ukazivati na nedostatak vitamina iz skupine B, odnosno folata (B9), vitamina B6 i B12. Ovaj problem izravno je povezan s perifernim živcima i njihovim završecima u koži. Simptomi nedostatka obično su praćeni nervozom, anemijom i hormonalnim disbalansom.

Kod nedostatka vitamina B1 simptomi su neurološke smetnje, slabost i grčenje mišića, gubitak pamćenja i nastanak edema.

Kada nema dovoljno vitamina B2 dolazi do iritacije očiju koje se naročito javljaju na svjetlu, a tada su oči umorne i osjetljive na svjetlost. Uz to, česte su teškoće u zarastanju rana, alergijske reakcije i promjene na koži.

Deficit vitamina B3 karakterizira umor, gubitak apetita, problemi s probavom i različiti problemi s kožom, dok je za  zdravu kožu, kosu i nokte zaslužan vitamin B7, a njegov nedostatak izaziva promjene na koži i kosi ( ljuštenje kože, osip, ispadanje kose, gubitak apetita, umor).

U takvim je slučajevima potrebno konzumirati što više špinata, cikle, graha, jaja, morskih plodova i piletine, a riješenje mogu biti i Vitamin B kompleks kapsule, jedinstvena kombinacija potrebnih B vitamina.