13 signala koji ukazuju na probleme sa štitnjačom

Objavljeno:

Ako ste žena iznad 35 godina, izgledi za poremećaj štinjače, prema nekim procjenama, viši su od 30 posto. No priroda je dala odgovor i na taj problem...

Niske temperature zimi mogu dovesti do povećane potrebe za hormonima štitnjače u organizmu. Hormoni štitnjače imaju glavnu ulogu u održavanju metabolizma, pa štitnjača zimi ima dodatan pritisak  na izlučivanje svojih hormona, tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). Kod nedovoljnog izlučivanja hormona štitnjače mogu se osjetiti ili pojačati simptomi hipotireoze, a najčešći je pojačana osjetljivost na hladnoću.

Simptomi :

 • Iscrpljenost
 • Bezvoljnost
 • Nervoza
 • Nestrpljivost
 • Promjena kod apetita i okusa hrane
 • Zbunjenost
 • Suha koža
 • Zatvor
 • Poremećeni menstrualni ciklus
 • Bolni ekstremiteti
 • Visoki krvni tlak
 • Kosa je slabija i ispada
 • Visok kolesterol

Iscrpljenost - može dovesti do hipotireoze, poremećaj koji je rezultat stvaranja nedovoljno hormona štitnjače. 

Ako ste umorni čim se probudite, iako ste dovoljno spavali, to znači da vam stitnjača ne radi dobro.

Bezvoljnost - također možemo povezati sa simptomom hipotireoze. Hormon štitnjače ponekad ima utjecaj hormona na razine hormona sreće - serotonina u mozgu. Kada štitnjača proizvodi previše hormona, četo dovodi do nervoze i nestrpljivosti.

Povećani apetit - može bit znak hipertireoze, jer se zbog previše hormona štinjače možete stalno osjećati gladni. Usporeni rad štinjače može rezultirati s promjenama u okusu i mirisu hrane.

Zbunjenost - može biti uzrok neispavanosti ili starenja, ali kognitivne funkcije mogu biti na udaru lošeg rada štitnjače. Kod previše hormona štitnjače možete imati poteškoće s koncentracijom, a premalo hormona uzrokuje zaboravljivost.

Suha koža - može opet biti znak hipotireoze. Može doći do promjene u teksturi i izgledu kože, a to ima veze s usporenim metabolizmom. Koža s nedovoljno vlage brzo postane suha.

Zatvor - poremećaj u proizvodnji hormona izazvat će usporavanje probave. To je jedan od tri najčešća simptoma hipotireoze. S druge strane pretjerana proizvodnja hormona štitnjače može uzrokovati proljev ili češću stolicu.

Menstrualni ciklus - duže mjesečnice s jačim bolovima mogu biti znak hipotireoze. S hipertireozom, krvarenje je blaže i kraće traje, a razmak između mjesečnica je veći.

Bolni ekstremiteti - ako imate iznenadne osjećaje trnaca, utrnulosti ili bolova u rukama, nogama, stopalima ili šakama, to bi mogao biti znak hipotireoze. 

Povišeni krvni tlak - povišen krvni tlak može biti znak poremećaja štitnjače, i hipotireoze i hipertireoze. Osobe s hipotireozom imaju dva do tri puta veći rizik imati visok krvni tlak.

Ispadanje kose - premalo hormona ometa ciklus rasta dlaka i folikule stavlja u stanje mirovanja. To može uzrokovati gubitak dlaka po cijelom tijelu.

Visoki kolesterol -  povišene razine lošeg kolesterola mogu biti uzrokovane lijenom štitnjačom i razlog su za zabrinutost.

Tijekom zime često se ulijenimo, i jako rijetko izlazimo iz kuće. Stoga je baš zima idealno vrijeme da se uključimo u tjelesne aktivnosti. Nije potrebno uključivanje u fizički zahtjevne programe, već je dovoljno svakodnevno kretanje slabog do umjerenog intenziteta.

Tijekom sunčanih dana, izađite iz kuće i pritom skinite kape i rukavice, kako bi što više kože bilo izloženo suncu, a tijelo moglo sintetizirati barem malo vitamina D. On je bitan saveznik za naš endokrini sustav, ali i važan za dobro raspoloženje u zimskim mjesecima.

Spavajte, ako imate potrebu za snom, kako se organizam ne bi dodatno opterećivao i zbog nedostatka sna. Kod unosa šećera u prehrani morate biti pažljivi, jer je ravnoteža šećera u krvi važna za osjećaj i termoregulaciju. Povećajte unos voća i povrća, mesa i mliječnih proizvoda, te začinskog bilja.  Začini poput cimeta i čilija mogu ubrzati metabolizam i smanjiti osjetljivost na hladnoću.

Jod je bitan sastojak hormona štitnjače, stoga je neophodan za funkcioniranje štitnjače. Kako bi zadovoljila tjelesnu potrebu za hormonima štitnjače, štitnjača jod iz krvi inkorporira u svoje tkivo i otpušta ga u metabolizam kada je potrebno.

Baš kao i naša koža ili imunitet, i štitnjača zimi zahtijeva dodatnu pažnju i brigu.

Morska alga fucus sadrži jod koji doprinosi normalnoj proizvodnji hormona i normalnoj funkciji štitnjače, normalnom funkcioniranju živčanog sustava i normalnom metabolizmu stvaranja energije,  te je potpuno prirodan dodatak prehrani.

Pogledaj